Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, με μέλη κινήσεων πολιτών από τη Βοιωτία (Συμπαράταξη Βοιωτών, ΙΤΑΠ) και θέμα τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με μέλη  Κινήσεων Πολιτών από τη Βοιωτία (Συμπαράταξη Βοιωτών, ΙΤΑΠ)  και θέμα τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού και τη γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή. Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων,  επισημάνθηκε ότι:

  • Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη κατάσταση απόρριψης  βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων στον Ασωπό, στα υπόγεια νερά (μέσω πηγαδιών και γεωτρήσεων), σε χωματερές, σε νταμάρια, ρέματα, δασικές εκτάσεις και αλλού. Τα κυκλώματα διάθεσης των αποβλήτων, ζουν και βασιλεύουν στην περιοχή, και ανενόχλητα μεταφέρουν τη ρύπανση σε πολλές περιοχές της Βοιωτίας και της Ευβοίας.
  • Υπάρχει έντονη ανάγκη κατεπείγοντος αλλά και μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη συνολική εξυγίανση της περιοχής που εκτείνεται σε τρεις νομούς (Αν. Αττική, Βοιωτία, Εύβοια).
  • Όσοι ευθύνονται πρέπει  να επιβαρυνθούν με το κόστος της αποκατάστασης και όχι να μεταφερθεί το κόστος αυτό στους πολίτες (μέσω των δημόσιων δαπανών).
  • Πρέπει  να απονεμηθούν ευθύνες, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους πολιτειακούς παράγοντες (ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) , που τις συγκάλυψαν ή τις ανέχτηκαν.

Οι εκπρόσωποι των φορέων από τη Βοιωτία εξέφρασαν την έντονη αγωνία τους για το αν πρόκειται, πέρα από εξαγγελίες και υποσχέσεις να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, δεδομένου ότι η κατάσταση και για το περιβάλλον και για την υγεία τους έχει φτάσει στο ξεπεράσει κάθε όριο.

Μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, τόσο όσον αφορά στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και στις βλαβερές συνέπειες σε βάρος της υγείας των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές αυτές. Η πολιτεία και συγκεκριμένα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα που θα φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα και να μην περιοριστεί  σε αόριστες εξαγγελίες και  υποσχέσεις. Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες της Βοιωτίας, τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και σε άλλες μορφές αγώνων που θα – και πρέπει να – δοθούν».