Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για μνημόνιο – δανειακή σύμβαση

δείτε το βίντεο


  • Η αλήθεια είναι ότι η πραγματική χρεοκοπία της χώρας αλλά και η δική σας πολιτική χρεοκοπία είναι αυτό εδώ το μνημόνιο της ομηρίας και της υποτέλειας
  • Πρωτοσέλιδο στη Guardian «η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί τα νησιά της για να σώσει την οικονομία»
  • Τα έξοδα και οι λειτουργικές δαπάνες του δανείου επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο, 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσα πήρατε από τους δημόσιους υπαλλήλους κόβοντας τα επιδόματά τους
  • Δεν συνεχίζετε να απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης των πολιτών που σας στήριξαν με την ψήφο τους στις εκλογές

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, σήμερα οι εφημερίδες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα είχαν τελείως διαφορετικούς τίτλους. Θα ασχολιόντουσαν με το μνημόνιο, με τη δανειακή σύμβαση, με το ασφαλιστικό και την συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, με την αποκάλυψη της πολιτικής απάτης των δυο γραφών στις δυο μεταφράσεις που έκαναν χθες τέσσερις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως σήμερα όλοι συζητάνε και ασχολούνται με μια στυγνή δολοφονία, διότι κάποιοι αποφάσισαν η κοινή γνώμη να μην ασχολείται με το ασφαλιστικό, με τα πραγματικά προβλήματα, αλλά με τη δολοφονία ενός συνανθρώπου μας. Και για να μην πω άλλες κουβέντες οι οποίες μπορεί να παρεξηγηθούν, θα περιοριστώ στην κατάθεση των ειλικρινών συλλυπητηρίων μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου νεκρού  και βεβαίως του αποτροπιασμού μας γιʼ αυτή τη δολοφονία απʼ όπου και αν προέρχεται. Βέβαιο είναι ότι προέρχεται από πολύ σκοτεινούς κύκλους.

Κύριε Πρωθυπουργέ, έρχομαι στο θέμα της ερώτησης. Δεν πρωτοτυπήσατε για άλλη μια φορά σε όσα είπατε. Επαναλάβατε όσα έχουμε ακούσει δεκάδες φορές από σας, ότι δηλαδή με το μνημόνιο και τη δανειακή αυτή σύμβαση της υποτέλειας που υπογράψατε, διαπράξατε το καθήκον σας διότι με αυτό τον τρόπο σώσατε τη χώρα από τη χρεοκοπία.

Όμως, ξέρετε, είναι πια κοινή διαπίστωση ότι δεν σώζεται μια χώρα από τη χρεοκοπία όταν με τις επιλογές σας και με τα μέτρα σας οδηγείτε στη χρεοκοπία 2.000.000 ελληνικά νοικοκυριά. Και η αλήθεια είναι ότι η πραγματική χρεοκοπία της χώρας, αλλά και η δική σας πολιτική χρεοκοπία είναι αυτό εδώ το μνημόνιο της ομηρίας και της υποτέλειας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αδυνατώ να πιστέψω ότι εσείς ένας άριστος γνώστης της αγγλικής -μητρική σας γλώσσα- χαθήκατε στη μετάφραση. Και πρέπει να δώσετε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν γνωρίζατε όλες αυτές τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που βγαίνουν στο φως, μέρες μετά, μήνες μετά και εν πάση περιπτώσει, αν γνωρίζατε γιατί δεν τις αναφέρατε εδώ στο Κοινοβούλιο; Και τι είδους οδηγίες είχατε δώσει στον Υπουργό των Οικονομικών σε αυτή την περίφημη διαπραγμάτευση. Ποιος νοσηρός νους εμπαίζει έτσι τον ελληνικό λαό και το Κοινοβούλιο; Πόσα ακόμα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα θα κάνετε κύριε Πρωθυπουργέ;

Ξεκινήσατε με την ψήφιση του μηχανισμού στήριξης με απλή πλειοψηφία και όχι με 3/5. Προχωρήσατε με τροπολογία την επόμενη μέρα αυτής της θυελλώδους συνεδρίασης η οποία ουσιαστικά καταργεί το ρόλο του Κοινοβουλίου και δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών, να κάνει ότι αυτός νομίζει, λες και η Βουλή είναι λέσχη συζητήσεων. Και μετά φέρνετε στη Βουλή τη σύμβαση και περιέργως λείπουν φράσεις στη μετάφραση την ελληνική, παράγραφοι οι οποίες όλως παραδόξως αναφέρονται σε σκληρά μέτρα.

Και εγώ θέλω να σας ρωτήσω -γιατί μιλάτε για μεταφραστικά λάθη των δικών μας Βουλευτών- με ποιο δικαίωμα παίρνετε αποφάσεις και υπογράφετε αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον τριών γενεών και αναφέρομαι στο όριο του 2,5% που είναι αναγκασμένη να δίνει από το προϋπολογισμό του Α.Ε.Π. η χώρα μας, η όποια κυβέρνηση για πενήντα έτη μέχρι το 2060. Δηλαδή τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα πληρώνουν ακριβά τις ρήτρες που εσείς υπογράψατε και θα σας μνημονεύουν, τρεις γενιές. Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό;

Επίσης, κύριε Πρωθυπουργέ, ωραιοποιείτε τη σύμβαση και μας λέτε ότι εμείς σπέρνουμε το φόβο και την ανασφάλεια. Το φόβο και την ανασφάλεια τον σπέρνει η πολιτική σας. Με τη σύμβασή σας αυτή η χώρα μας παραιτήθηκε σε σχέση με την ίδια και τα περιουσιακά της στοιχεία από κάθε ασυλία. Και μη μας λέτε όλες οι συμβάσεις ίδιες είναι.  Πείτε μου μια σύμβαση που να εφαρμόστηκε το αγγλικό δίκαιο. Μια άλλη δανειακή σύμβαση της χώρας όπου να εφαρμόστηκε το αγγλικό δίκαιο. Η δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης υλικής ή πολιτιστικής αξίας κινδυνεύει αν δεν τα καταφέρουμε όπως λέτε ή αν οι δανειστές μας μονομερώς καταγγείλουν τη σύμβαση.

Και επειδή  εδώ νομίζατε ότι μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας αν τυχόν η σύμβαση καταγγελθεί. Καταθέτω στα Πρακτικά πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Guardian για να δείτε ποιος σπέρνει φόβο και ανησυχία. Πρωτοσέλιδο «Greece puts its island up for sale to save economy» που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση, καταλάβατε τι λέει, ότι η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί τα νησιά της για να σώσει την οικονομία. Πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα της έγκυρης εφημερίδας Guardian. Θα το διαψεύσετε; Θα βγείτε να τους καταγγείλετε ή σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και γιʼ αυτό.

Και οι δανειστές μας κύριε Πρωθυπουργέ, έχουν όλα τα δικαιώματα, εμείς δεν έχουμε κανένα. Διότι οι δανειστές μας θέλουν ειδική έγκριση από τα Κοινοβούλιά τους για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πράξη. Εμείς καταντήσαμε το δικό μας Κοινοβούλιο διακοσμητικό, λέσχη συζητήσεων που θα το ενημερώνει όποτε και αν θέλει ο Υπουργός Οικονομικών.

Να σας πω και άλλα στοιχεία κύριε Πρωθυπουργέ, απʼ αυτή τη δανειακή σύμβαση που πιθανώς και να μη γνωρίζατε. Τα έξοδα και οι λειτουργικές δαπάνες του δανείου επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο. Προσέξτε. Ποια είναι τα έξοδα και οι λειτουργικές δαπάνες, 400 εκατομμύρια ευρώ. Όσα δηλαδή πήρατε από τους δημόσιους υπαλλήλους κόβοντας τα επιδόματά τους, 400 εκατομμύρια ευρώ έξοδα βαραίνουν το ελληνικό δημόσιο από λειτουργικές δαπάνες. Ποια είναι αυτά τα δικηγορικά γραφεία λοιπόν;  Πείτε μας ποια είναι; Καταθέσαμε αίτηση κατάθεσης εγγράφων και σας ρωτήσαμε ποια δικηγορικά γραφεία διεθνή και ελληνικά ανέλαβαν την εκπόνηση;

Επιπλέον, άκουσον, άκουσον, αν τυχόν βρούμε τρόπο να αποπληρώσουμε το δάνειο πιο νωρίς απʼ ότι προβλέπει η δανειακή σύμβαση, σε περίπτωση λοιπόν, πρόωρης αποπληρωμής πέναλτι θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο.

Κύριε Παπανδρέου, μήπως τον θυμάστε τον Γούκο τον τοκογλύφο που είχε απασχολήσει την ελληνική κοινωνία; Άγγελος ήταν μπροστά στους ευρωπαίους και αμερικανούς τοκογλύφους που μας πήγατε. Άγγελος!

Και εν τέλει η απορία μου είναι η εξής. Μετά απʼ όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, μετά απʼ όλα όσα αποκαλύπτονται για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Αλλά και μετά τα όλα  όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν με τη βάναυση μεταχείριση του Συντάγματος από το συνταγματολόγο Υπουργό που έχετε δίπλα σας, χαίρουν ακόμη της εμπιστοσύνης σας και οι δυο Υπουργοί που κάθονται δίπλα σας; Ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Λοβέρδος; Θέλω μια απάντηση.

Δεν ξέρω κύριε Πρωθυπουργέ, πόσο νομίζετε ότι και σεις ο ίδιος θα είστε εκτός κριτικής. Δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη νομίζετε ότι θα εκτονώνετε η οργή του κόσμου στους Βουλευτές της περιφέρειας που δεν θα τολμούν να πάνε στις περιφέρειές τους ή στο φίλτατο κ. Ξυνίδη, όμως ούτε εσείς θα μείνετε εκτός κριτικής. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν συνεχίζουν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης σας οι δυο Υπουργοί, αυτό που ξέρω κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ότι εσείς δεν συνεχίζετε να απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης των πολιτών που σας στήριξαν με την ψήφο τους στις εκλογές που σας στήριξαν πριν από επτά  μήνες.