Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προεδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

δείτε το βίντεο


  • Σε κατάρρευση και πλήρη ιδιωτικοποίηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας
  • Από τον εργασιακό μεσαίωνα πάμε στην εποχή της δουλείας
  • Η κυβέρνηση δεν προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά τα συμφέροντα των δανειστών της

«Κυρία Υπουργέ, πολύ φοβάμαι ότι αυτό που ονομάζεται ομαλοποίηση, είναι μια κατάσταση η οποία παραμένει δυσχερής και τραγική. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν μια εικόνα συγκυριακή, αλλά μια εικόνα από το μέλλον. Φθάσαμε στο σημείο να ζήσουμε καταστάσεις που οι Έλληνες «γιατροί του κόσμου» βίωναν στις ανθρωπιστικές αποστολές που έκαναν και κάνουν σε χώρες εμπόλεμης ζώνης ή σε χώρες τρίτου κόσμου. Φθάσαμε στο σημείο να υπάρχει τέτοια έλλειψη υγειονομικού υλικού που πηγαίνανε συγγενείς των ασθενών στα παρακείμενα φαρμακεία για να αγοράσουν γάζες. Αναβάλλονταν εγχειρίσεις προγραμματισμένες διότι δεν υπήρχαν ράμματα. Και αυτό, εξ αιτίας βεβαίως μιας εκβιαστικής τακτικής όλων αυτών οι οποίοι είχαν συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια  και ακόμη και τώρα να κάνουν πάρτι με το δημόσιο χρήμα.

Και πρέπει να σας πω, ότι συνήθως η κυβέρνηση η δική σας και όλες οι κυβερνήσεις, θυμούνται ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θυμούνται διαδικασίες επίταξης ή να απευθυνθούν στους εισαγγελείς όταν πρόκειται για απεργίες ναυτεργατών ή εκπαιδευτικών. Και απέναντι σε αυτούς τους εκβιαστές συνήθως κάνετε τα χατίρια. Γιατί και αυτή η κατάληξη του 19% προς όφελός τους ήταν, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι υπερτιμολογήσεις ήταν υπερτιμολογήσεις φοβερές σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος υλικών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και στην Κύπρο.

Φοβάμαι όμως ότι αυτή η εικόνα, είναι εικόνα από το μέλλον. Και το λέω αυτό διότι δεν είναι μονάχα το θέμα των προμηθειών, καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χθες ήμουν σε μια επίσκεψη στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Σε μια παθολογική κλινική 50 κλινών που όταν εφημερεύει  έχει και 20 ράντζα είναι τρεις μονάχα νοσηλεύτριες  κυρία Υπουργέ. Τι να πρωτοκάνουν; Πείτε μου. Είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν. Αυτή είναι η κατάσταση.

Και δεν είναι δημόσια τα νοσοκομεία πια. Η σίτιση, η φύλαξη, η καθαριότητα, έχουν περάσει σε ιδιώτες. Σε λίγο θα αρχίσουν κομμάτια, κομμάτια να περνάνε σε ιδιώτες και άλλοι τομείς. Ο μοριακός έλεγχος σε ιδιώτες. Φοβάμαι ότι θα φθάσουμε στην κατάσταση,   σε λίγο καιρό, ακόμη και εργαστήρια να περνάνε σε ιδιώτες. Ιδιωτικοποιείτε από τα μέσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πολύ φοβάμαι –γιʼ αυτό μιλάω για εικόνα από το μέλλον- ότι θα ζήσουμε καταστάσεις αντίστοιχες  αυτών της Ρουμανίας που έκλεισαν δημόσια νοσοκομεία.

Και αυτή η πολιτική απαξίωσης της δημόσιας υγείας γίνεται εδώ και χρόνια απʼ όλες τις κυβερνήσεις και επειδή θυμηθήκατε ότι οι πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έφτιαξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτό δεν σημαίνει ότι η σημερινή σας κυβέρνηση πρέπει να βάλει και την ταφόπλακα.

Να σας θυμίσω τις δικές σας εξαγγελίες. Που είναι η εθνική φαρμακοβιομηχανία κυρία Υπουργέ; Την τελειώσατε και αυτή για να έχουμε σήμερα πεντακόσιες ιδιωτικές εταιρείες προμηθευτών.

Που είναι η εθνική φαρμακαποθήκη; Τι κάνατε τόσους μήνες για τις υπερτιμολογήσεις και την τεχνητή ζήτηση;

Που είναι οι προεκλογικές σας εξαγγελίες για 3000 προσλήψεις στην υγεία;

Που είναι οι εβδομήντα κλίνες σε εντατικές που θα άνοιγαν -όπως δεσμευθήκατε- στις 15 Φεβρουαρίου του 2010.

Τα προγράμματα αποασυλοποίησης αλήθεια, τι έχουν γίνει;

Κυρία Υπουργέ, η κατάσταση είναι τραγική στο χώρο της υγείας, όπως είναι τραγική συνολικά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής κοινωνίας. Μια χώρα που βουλιάζει, μια κοινωνία που βουλιάζει, διαλύεται το δημόσιο σύστημα υγείας, διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις, από την εποχή του εργασιακού μεσαίωνα πηγαίνουμε ακόμη πιο πίσω, στην περίοδο της δουλείας πηγαίνουμε. Απελευθερώνονται οι απολύσεις, μειώνονται οι αποζημιώσεις, καταργείται το κράτος πρόνοιας και εσχάτως θέλετε να καταργήσετε και το κράτος δικαίου.

Διότι όλα αυτά η κυβέρνησή σας θέλει να τα προωθήσει με προεδρικά διατάγματα. Γιατί φοβάται τη συζήτηση στη Βουλή, φοβάται τη συνείδηση των Βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας μην υπάρξουν και άλλα «παρών» σε αντίστοιχες συζητήσεις.

Και όλα αυτά τη στιγμή που έχουμε αυτό τον απίστευτο Υπουργό Εργασίας, να έχει πιάσει στασίδι στα κανάλια. Από τον Αυτιά στον Καμπουράκη και από την Τρέμη στον Χατζηνικολάου, πότε να κλαψουρίζει και πότε να λεονταρίζει. Αυτή δεν είναι εικόνα Υπουργού κυβέρνησης, δεν είναι εικόνα κυβέρνησης. Δεν ξέρω αν θέλει να γίνει υποψήφιος σε τηλεοπτικό σόου στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο».

Αυτή είναι η εικόνα σήμερα και δεν μπορεί να πάει μακριά αυτό το πράγμα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει μακριά.

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια που είναι αναγκαίο να είναι δημόσιοι ακόμη και αν είναι ζημιογόνοι. Αυτό δεν μπορεί να το κατανοήσουν οι τεχνοκράτες της τρόικας. Και η δική σας η κυβέρνηση έχει χρέος απέναντι στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Δεν είστε όμως, δυστυχώς, σε θέση να προασπιστείτε το δημόσιο συμφέρον. Το μόνο συμφέρον που με επάρκεια προασπίζεστε είναι το συμφέρον των δανειστών. Δυστυχώς κυρία Υπουργέ!»